پایا ن نامه تولید ناب و عملکرد بازرگانی
مکانیزم های اجرای تولید ناب
برای اجرایتولیدناب باید مکانیزم مناسبی طراحی گردد. در این طراحی توجه به نکات زیر ضروری است (امیرخانی و فقیه، ۱۳۹۱: ۱۹و ۲۴):
- ترسیمجریانارزش[۱]
- محلکاردیداری[۲]: کنترل دیداری همه ابزارها، قطعات، فعالیت های تولیدی و شاخص های مورد نظر به طوری که هر کسی را شامل شود، می توان به درک وضعیت سیستم به عنوان یک کل کمک کند.
- تعویضسریع[۳] / کاهشزمانراهاندازی[۴]
- تولیدسلولی[۵]: هدف ایجاد جریان یکتکه ارتباطات و مرتب کردن فیزیکی مراحل فرآیند دستی و ماشینی است به صورتی که موثر ترین ترکیب را داشته باشد. همچنین به حد اکثر رساندن ارزش افزوده با حد اقل تلفات، هدف دیگری است که برای این منظور در نظر گرفته می شود.
- سیستمهایکششی[۶]
- نگهداریوتعمیراتبهرهورجامع[۷] : این راهبرد تعمیرات، کارایی کلی تجهیزات را به حد اکثر می رساند.
- ساماندهیمحیطکار[۸] : پنج قدم برای سازماندهی محل کارو استاندارد سازی شامل مرتب سازی، به ترتیب چیدن، تمیز کردن، استاندارد سازی و نگه داری میباشند.
- تولیدهمگن[۹]
- منافع منعطف[۱۰]
- دسته های تولید کوچک
همچنین مواردی دیگر از قبیل: گروهگرایی، کاهش اندازه بستهها، نقطه استفاده از انبار، درست به موقع، ضدخطا، اتوماسیون جیدوکا و بهبود مستمربرخی دیگر از متخصصان در این زمینه معتقدند برای تحقق اصول ناب در یک سازمان ده مرحله را باید طی کرد.این ده مرحله به ترتیب زیر می باشند:
- مهندسی مجدد سیستم تولیدی یا خدماتی: سازماندهی مجدد زیر ساختارها و تقسیم سیستم به سلول های گوناگون به طوری که محصولات یا خدمات همسان در یک سلول قرار گیرند.
- کاهش زمان راه اندازی: زمان راه اندازی یک سلول باید کمتر از مدت زمان مورد نیاز برای تولید قطعات یا ارائه خدمات باشد.
- به کار گیری کنترل کیفیت: نحوه انجام عملیات باید به صورتی باشد که تک تک محصولات کنترل شوند و کیفیت محصولات خروجی ۱۰۰درصد باشد.
- به کارگیری نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه: ماشین آلات نباید دچار خرابی شوند و تمامی اپراتورها باید با حد اقل اصول تعمیرات و نگهداری آشنا باشند.
- توالی مناسب فعالیت ها: هیچ گونه تغییراتی در جا نمایی[۱۱] نهایی نباید صورت گیرد و تعداد قطعات مورد نیاز ایستگاهها پایین دستی[۱۲]باید توسط ایستگاههای بالا دستی[۱۳]تعمیر گردد مدت زمان سیکل باید برابر مدت زمان صرف شده برای تولید محصول نهایی باشد.
- به کار گیری کنترل محصول: سلولها باید بتوانند تعداد محصولات مورد نیاز را دقیقاً در زمان تعیین شده برابر بسازند.
- کاهش محصولات نیمه ساخته: کاهش اقلامی که تمامی عملیاتهای درون سلولی بر روی آن ها انجام گرفته است.
- یکپارچه سازی تأمین کنندگان: کاهش تعداد پیمانکاران (تأمین کنندگان) و به کار گیری یک منبع واحد برای تأمین هر جزئی که خریداری می شوند.
- سیستم توقف خود کار: بازرسی باید به عنوان بخشی از فرآیند تولید تلقی گردد ( صد در صد محصولات باید بازرسی شوند) و محصول نا منطبق به صورت اتوماتیک تشخیص داده شوند.
- تولید یکپارچه کامپیوتر: سیستم تولیدی یا خدماتی تا جای ممکن باید عاری از خطا و تلفات باشد.
[۱]– Value Stream
[۲]– Visual Workplace
[۳]– Quick Changeover
[۴]– Setup Reduction
[۵]– Cellular Manufacturing
[۶]– Pull Systems
[۷]– Total Productive Manitenace
[۸]– Workplace Organization
[۹]– Level Production
[۱۰]– Flexible resource
[۱۱]– Layout
[۱۲]– Down Stream
[۱۳]– Upstream